Korpuista jauhoksi vai jauhoista korppujauhoiksi
Korppujauhoilla on vahva kaiku ja rooli meidän ruoan
valmistuksessa. Jauhot tehtiin kuivattamalla vanhat leivät ja pulla ja
jauhamalla ne hienoksi. Näin saatiin
vanhat leivonnaiset hyödynnettyä.
Tutkiskeltuani hieman kaupan korppujauhoja, havaitsin,
että yksikään pakkaus ei enää puhunut mitään korpuista ainesosana. Lisäksi
jotkut valmistajat ovat sitä mieltä, että ilman lisäaineita ei korppujauhoja
synny.
Tuotteet joita on tarkasteltu: Rainbow-merkki, Pirkka-merkki, Myllyn Paras.
Tässä taannoin aioin tehdä Runebergin torttuja ja
korppujauhot olivat loppuneet. Ajattelin, että käväisen ostamassa jauhot
samalla, kun vien koiran eläinlääkäriin. Aikaa, kun oli, tutkailin hieman
paketteja ja havaitsin, että korppujauhot eivät nykyisin enää taida ollakaan
korpuista tehtyjä, koska ainesluettelossa luki: vehnäjauho, vesi, hiiva ja
suola.
Kovin tuntuivat vähäisiltä korppujen aineksiksi. Kyllähän
noista aineksista saisi sämpylöitä syntymään, joskin ehkä ei niin maukkaita.
Myllyn paras kyllä kertoo netissä, että ainekset leivotaan ensin korpuiksi ja
sitten jauhetaan. Muut tuottajat eivät kerro valmistustapaa.
Kauppojen omien tuotemerkkien osalta havaitsin, että tuote
sisältää myös lisäaineita:
Rainbow-merkkinen: happamuudensäätöaine (E 330), vehnägluteeni,
jauhonparanne (E 300) ja kasviöljyä (hyvä)
Pirkka-merkkinen: emulgointiaineet (E472, E481)
Korppujauhojen käyttö:
Minulla korppujauhon rooli on pelkistynyt lähinnä lihapulliin
ja kakkuvuokiin estämään kiinnitarttumista ja satunnaisesti, joihinkin muihin ruokiin, kuten Runebergin
torttuihin.( Runebergintortuissa eivät toimineet. Liekö syynä se, että oikeissa
korpuissa on muitakin makuaineita kuin suola).
Kakkuvuokien jauhottamiseen mannasuurimot, leseet tai jopa hiutaleet ja vehnäjauhot toimivat oikein hyvin.
Lihapullissa ja mureketaikinoissa korppujauhot voi jättää jopa kokonaan pois, jos haluaa lihaisaa ja proteiinipitoista ruokaa. Korppujauhot voi jatkeaineena korvata kaurahiutaleilla, kauraleseillä, vehnäjauhoilla tai hienonnetulla kypsällä perunalla. Vehnäjauhoja kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin korppujauhoja.
Runebergintortuissa tulen tulevina vuosina käyttämään pipari- tai pikkuleipämuruja korppujauhojen sijaan.
PS. hirvensarvisuola on vanha tuote, jota valmistettiin
hirvensarviöljystä ja hirvensarvista/sorkista. Nykyisin se on ammoniumbikarbonaattia
ja on täysin teollisuusvalmisteinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti