perjantai 29. toukokuuta 2015

Korpuista jauhoksi vai jauhoista korppujauhoiksi

Korpuista jauhoksi vai jauhoista korppujauhoiksi

Korppujauhoilla on vahva kaiku ja rooli meidän ruoan valmistuksessa. Jauhot tehtiin kuivattamalla vanhat leivät ja pulla ja jauhamalla ne hienoksi.  Näin saatiin vanhat leivonnaiset hyödynnettyä.

Tutkiskeltuani hieman kaupan korppujauhoja, havaitsin, että yksikään pakkaus ei enää puhunut mitään korpuista ainesosana. Lisäksi jotkut valmistajat ovat sitä mieltä, että ilman lisäaineita ei korppujauhoja synny.

Tuotteet joita on tarkasteltu: Rainbow-merkki, Pirkka-merkki, Myllyn Paras.
Tässä taannoin aioin tehdä Runebergin torttuja ja korppujauhot olivat loppuneet. Ajattelin, että käväisen ostamassa jauhot samalla, kun vien koiran eläinlääkäriin. Aikaa, kun oli, tutkailin hieman paketteja ja havaitsin, että korppujauhot eivät nykyisin enää taida ollakaan korpuista tehtyjä, koska ainesluettelossa luki: vehnäjauho, vesi, hiiva ja suola.
Kovin tuntuivat vähäisiltä korppujen aineksiksi. Kyllähän noista aineksista saisi sämpylöitä syntymään, joskin ehkä ei niin maukkaita. Myllyn paras kyllä kertoo netissä, että ainekset leivotaan ensin korpuiksi ja sitten jauhetaan. Muut tuottajat eivät kerro valmistustapaa.

Kauppojen omien tuotemerkkien osalta havaitsin, että tuote sisältää myös lisäaineita:
Rainbow-merkkinen: happamuudensäätöaine (E 330), vehnägluteeni, jauhonparanne (E 300) ja kasviöljyä (hyvä)
Pirkka-merkkinen: emulgointiaineet (E472, E481)

Korppujauhojen käyttö:
Minulla korppujauhon rooli on pelkistynyt lähinnä lihapulliin ja kakkuvuokiin estämään kiinnitarttumista ja satunnaisesti, joihinkin muihin ruokiin, kuten Runebergin torttuihin.( Runebergintortuissa eivät toimineet. Liekö syynä se, että oikeissa korpuissa on muitakin makuaineita kuin suola).

Kakkuvuokien jauhottamiseen mannasuurimot, leseet tai jopa hiutaleet ja vehnäjauhot  toimivat oikein hyvin.

Lihapullissa ja mureketaikinoissa korppujauhot voi jättää jopa kokonaan pois, jos haluaa lihaisaa ja proteiinipitoista ruokaa. Korppujauhot voi jatkeaineena korvata  kaurahiutaleilla, kauraleseillä, vehnäjauhoilla tai hienonnetulla kypsällä  perunalla. Vehnäjauhoja kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin korppujauhoja.

Runebergintortuissa tulen tulevina vuosina käyttämään pipari- tai pikkuleipämuruja korppujauhojen sijaan.


?
PS. hirvensarvisuola on vanha tuote, jota valmistettiin hirvensarviöljystä ja hirvensarvista/sorkista. Nykyisin se on ammoniumbikarbonaattia ja on täysin teollisuusvalmisteinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti