Valmisruoat ja liemivalmisteet sisältävät maltodekstriiniä sangen
yleisesti. Tässä joitakin esimerkkejä: Bataattisosekeitto (Saarioinen), Kirjolohikeitto
(Koskikylä/Saarioinen), jonka kalaliemijauhe sisältää maltodekstriiniä, Jauhelihaa
ja spagettia (Pirkka),jossa maltodekstriiniä, Lihakeitto (Jalostaja), jonka lihaliemi sis.
maltodekstriiniä, Jauhelihapihvit muusilla (Atria), jossa pekoni sisältää dekstroosia
ja lisäksi itse aineksena on dekstroosia,Viljaporsaan Kahden Pippurin
Fileepihvi, jossa maltodekstriiniä ja dekstroosia, liemivalmisteet sisältävät usein maltodekstriiniä.
Miksi, sitä ihmettelen? Tartuin tähän, kun luin pelkkää
maltodekstriiniä sisältävästä ”Energiajauhe” -pakkauksesta (Resource;
ainekset: maltodekstriini) , ettei se sovi alle 3-vuotiaille ja diabeteksen
yhteydessä tulee sen käytöstä neuvotella ravitsemusterapeutin kanssa. Nopeasti imeytyvästä hiilihydraatista on siis kyse.
Verensokerin nostamiskyky on suuri. Miksi ihmeessä sitä käytetään tavallisiin
valmisruokiin, joita myös alle 3-vuotiaskin voi syödä? Miten elimistön käy, kun
on saatavana näin nopeasti imeytyvää hiilihydraattia? Laiskistuuko se kun
helposti on tarjolla energiaa? Koukuttaako?
Liemivalmisteet ne vasta ovat sitten aivan omaa luokkaansa dekstriinin suhteen. Maltodekstriiniä on luonnehdittu maultaan neutraaliksi. Mielestäni sen kyllä aistii ruoasta. Koen sen aika pian tympäännyttävänä ja vastenmielisenä. Sehän on siis pelkkää energiaa ja vielä nopeasti imeytyvää. Onpa helppo tapa korvata oikeita ruoka-aineita, lisätä energiaa ja saada hinnaltaan halpaa? Fuskua siis.
Liemivalmisteet ne vasta ovat sitten aivan omaa luokkaansa dekstriinin suhteen. Maltodekstriiniä on luonnehdittu maultaan neutraaliksi. Mielestäni sen kyllä aistii ruoasta. Koen sen aika pian tympäännyttävänä ja vastenmielisenä. Sehän on siis pelkkää energiaa ja vielä nopeasti imeytyvää. Onpa helppo tapa korvata oikeita ruoka-aineita, lisätä energiaa ja saada hinnaltaan halpaa? Fuskua siis.
Kysyin Atrialta, miksi käyttävät maltodekstriiniä.
Vastauksessa syyksi mainittiin
luonnollisen rasvan korvaaminen, maun pyöristäminen ja rakenteen
parantaminen.
Markkinoilla on kyllä valmisruokia, joissa tätä
ainetta ei ole kuitenkaan tarvittu. Tässä vain pari esimerkkiä maksalaatikko
(Saarioinen), Kokkikartanon Broilerikiusaus. Ja hyviltä maistuvat. Palaan liemivalmisteisiin myöhemmin blogissamme. Ne ne vasta kummallista ruokaa ovat.
Mitä maltodekstriini on? Siitä Wikipediasta otetussa kopiossa:
Maltodekstriini.
Maltodekstriini on hyvin nopeaa tärkkelystä, joka valmistetaan
tärkkelyspitoisista kasveista, esimerkiksi perunasta, maissista tai vehnästä suolahappokäsittelyssä
hydrolyysin avulla. Sitä käytetään hiilihydraattien lähteenä etenkin urheilijoiden
suosimissa ns. palautusjuomissa.[1] Maltodekstriini sisältää
pitkäketjuisia hiilihydraatteja; lähinnä glukoosin polymeerejä, mutta myös monomeerejä, dimeerejä ja oligomeerejä. Se on maultaan
neutraalia eikä makeaa.[2]
Maltodekstriinia
käytetään elintarvikkeissa yleisesti lisäaineen tapaan, esimerkiksi
luonnollisen rasvan korvikkeena, mutta se luokitellaan kuitenkin
raaka-aineeksi.[3] Sitä valmistetaan tärkkelyksestä,
yleisimmin maissitärkkelyksestä, kuumakäsittelyllä, eli tärkkelys
pilkotaan lyhyemmiksi sokeriketjuiksi, jolloin se imeytyy nopeasti. Vaikka se
valmistettaisiin vehnästä tai ohrasta, lopputuote on gluteeniton.[4] Maltodekstriinia myydään
apteekeissa (esim. Resource-energiajauhe tai Fantomalt) ja
elintarvikeliikkeiden urheiluosastoilla. 1 dl maltodekstriiniä painaa noin 50
g, ja sen energiamäärä vastaa kahta lasillista täysmehua tai 2–3 voileipää.[5]
Dekstriinit ovat tärkkelystä lyhyempiä
sokeriketjuja. Dekstriinejä lyhyempiä sokeriketjuja taas ovat sakkaroosi, laktoosi ja maltoosi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti