sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Maltodekstriini - onko tarpeellista ruoissamme?

Maltodekstriini - onko tarpeellista ruoissamme?


Valmisruoat ja liemivalmisteet  sisältävät maltodekstriiniä sangen yleisesti. Tässä joitakin esimerkkejä: Bataattisosekeitto (Saarioinen), Kirjolohikeitto (Koskikylä/Saarioinen), jonka kalaliemijauhe sisältää maltodekstriiniä, Jauhelihaa ja spagettia (Pirkka),jossa maltodekstriiniä,  Lihakeitto (Jalostaja), jonka lihaliemi sis. maltodekstriiniä, Jauhelihapihvit muusilla (Atria), jossa pekoni sisältää dekstroosia ja lisäksi itse aineksena on dekstroosia,Viljaporsaan Kahden Pippurin Fileepihvi, jossa maltodekstriiniä ja dekstroosia, liemivalmisteet sisältävät usein maltodekstriiniä.  



Miksi,  sitä ihmettelen? Tartuin tähän, kun luin pelkkää maltodekstriiniä sisältävästä ”Energiajauhe” -pakkauksesta (Resource; ainekset: maltodekstriini) , ettei se sovi alle 3-vuotiaille ja diabeteksen yhteydessä tulee sen käytöstä neuvotella ravitsemusterapeutin kanssa.     Nopeasti imeytyvästä hiilihydraatista on siis kyse. Verensokerin nostamiskyky on suuri. Miksi ihmeessä sitä käytetään tavallisiin valmisruokiin, joita myös alle 3-vuotiaskin voi syödä? Miten elimistön käy, kun on saatavana näin nopeasti imeytyvää hiilihydraattia? Laiskistuuko se kun helposti on tarjolla energiaa? Koukuttaako?
Liemivalmisteet ne vasta ovat sitten aivan omaa luokkaansa dekstriinin suhteen. Maltodekstriiniä on luonnehdittu maultaan neutraaliksi. Mielestäni sen  kyllä aistii ruoasta. Koen sen aika pian tympäännyttävänä ja vastenmielisenä. Sehän  on siis pelkkää energiaa ja vielä nopeasti imeytyvää. Onpa helppo tapa korvata oikeita ruoka-aineita, lisätä energiaa   ja saada hinnaltaan halpaa? Fuskua siis.


Kysyin Atrialta, miksi käyttävät maltodekstriiniä. Vastauksessa  syyksi mainittiin luonnollisen rasvan korvaaminen, maun pyöristäminen ja rakenteen parantaminen.  

Markkinoilla on kyllä valmisruokia, joissa tätä ainetta ei ole kuitenkaan tarvittu. Tässä vain pari esimerkkiä maksalaatikko (Saarioinen), Kokkikartanon Broilerikiusaus. Ja hyviltä maistuvat.  


Palaan liemivalmisteisiin myöhemmin blogissamme. Ne ne vasta kummallista ruokaa ovat.


Mitä maltodekstriini on? Siitä Wikipediasta otetussa kopiossa:

Loikkaa: valikkoon, hakuun

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Maltodextrin.png/330px-Maltodextrin.png

Maltodekstriini.

Maltodekstriini on hyvin nopeaa tärkkelystä, joka valmistetaan tärkkelyspitoisista kasveista, esimerkiksi perunasta, maissista tai vehnästä suolahappokäsittelyssä hydrolyysin avulla. Sitä käytetään hiilihydraattien lähteenä etenkin urheilijoiden suosimissa ns. palautusjuomissa.[1] Maltodekstriini sisältää pitkäketjuisia hiilihydraatteja; lähinnä glukoosin polymeerejä, mutta myös monomeerejä, dimeerejä ja oligomeerejä. Se on maultaan neutraalia eikä makeaa.[2]

Maltodekstriinia käytetään elintarvikkeissa yleisesti lisäaineen tapaan, esimerkiksi luonnollisen rasvan korvikkeena, mutta se luokitellaan kuitenkin raaka-aineeksi.[3] Sitä valmistetaan tärkkelyksestä, yleisimmin maissitärkkelyksestä, kuumakäsittelyllä, eli tärkkelys pilkotaan lyhyemmiksi sokeriketjuiksi, jolloin se imeytyy nopeasti. Vaikka se valmistettaisiin vehnästä tai ohrasta, lopputuote on gluteeniton.[4] Maltodekstriinia myydään apteekeissa (esim. Resource-energiajauhe tai Fantomalt) ja elintarvikeliikkeiden urheiluosastoilla. 1 dl maltodekstriiniä painaa noin 50 g, ja sen energiamäärä vastaa kahta lasillista täysmehua tai 2–3 voileipää.[5]

Maltodekstriinin CAS-numero on 9050-36-6. Nimi maltodekstriini tulee maltoosista ja dekstroosista.

Dekstriinit ovat tärkkelystä lyhyempiä sokeriketjuja. Dekstriinejä lyhyempiä sokeriketjuja taas ovat sakkaroosi, laktoosi ja maltoosi.     




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti