sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kermaa lisäaineilla tai ilman

Kermaa lisäaineilla tai ilman




Aiemmassa blogissa kirjoitin maidosta, joka tuntuu kermaan verrattuna olevan aika simppeli tuote. Valmistajille on riittänyt, että lisätään D-vitamiinia.

Tutustuessani kuohukerman ja ruokakerman tarjontaan havaitsin jälleen kerran, ettei koiraa ole karvoihin katsomista. Luulisi, että kerma on tuote, joka ei kaipaa mitään lisäaineita. Totuus tälläkin kertaa on toisenlainen.

Aiemminhan kerma oli maidosta separoitu. Separaattorihan oli laite, joka erottaa keskipakovoimalla rasvaisemman osan eli kerman maidosta. Tästä sitten kirnuttiin voita. Järjellä ajatellen kuohukerma olisi sitä separoinnin lopputuotetta ja ruokakerma/kahvikerma maidolla laimennettua kuohukermaa.  


Tuotevalikoimaa läpikäydessä osoittautui, että ainoastaan Arlan kerma on ehtaa tavaraa. Muut kuohukermat (Valion/Pirkka-merkkinen/S-ryhmän Kotimaista-merkkinen) tarvitsevat karrageenia (stabilointiaine). Karrageenia on joissain tutkimuksissa epäilty karsinogeeniksi (= aiheuttaa syöpää)*.

Valion kevytkermat (myös luomu) tarvitsevat sakeuttamisainetta sekä tärkkelystä  ja kerma on tehty 10-15%:ksi kevytkermaksi lisäämällä vettä.
Pirkka-merkkiset ja Kotimaista-merkkiset  kevyt ja ruokakermat pistävät tästäkin vielä paremmaksi lisäämällä tuotteeseen happamuudensäätöainetta sekä stabilointi- ja emulgointiaineita.  

Stabilointi- ja emulgointiaineella saadaan aikaan tuote, jossa rakenne pysyy tasaisena. Happamuudensäätöaine taas lisää säilyvyyttä (=myyntiaikaa). 

"Ronttoskermaksi" osoittautui ehdottomasti Kotimaista ruokakerma 15% laktoositon, joka ei sisällä ollenkaan kermaa vaan sisältö on:
kirnumaito, vesi, rypsiöljy, osittain kovetettu kasvirasva, stabilointiaineet (E 1442, E 1450, E 412), emulgointiaine (E 472e), rasvaton MAITOJAUHE, maissimaltodekstriini, sokeri, happamuudensäätöaine (E 332), aromi, väri (E 160a). HUPS! 

Miksi ihmeessä tuotteen nimi voi olla kerma, kun se ei sisällä yhtään kermaa? Miten lainsäädäntö sallii näin harhaanjohtavan nimeämisen? Tosin näitä öljyttyjä tuotteita perustellaan rasvan laadulla paremmiksi. Kasvirasva ei todellakaan kovetu ilman kemiallista prosessia ja sekoitus on aina sekoitus. Kermaista makua näistä saa hakea ja siksi niitä käytettäessä maku voi ruoissakin olla erikoinen, tympivä.


PS. Hieno separaattorin kuva on Saloniemen juustolan sivulta (saloniemenjuustola.fi), josta sain käyttöoikeuden kuvaan. Yllätyksekseni juustolan tuotteet olivat lisäaineettomia luomutuotteita siis tolkkua tavaraa -  samaa ei voi sanoa kaikista juustoista.  

*) Lisätietoa asiasta löytyy mm. ekoodit.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti