Aiemmassa blogissa kirjoitin maidosta, joka tuntuu
kermaan verrattuna olevan aika simppeli tuote. Valmistajille on riittänyt, että
lisätään D-vitamiinia.
Tutustuessani kuohukerman ja ruokakerman tarjontaan havaitsin jälleen kerran, ettei koiraa ole karvoihin katsomista. Luulisi, että kerma on tuote, joka ei kaipaa mitään lisäaineita. Totuus tälläkin kertaa on toisenlainen.
Tutustuessani kuohukerman ja ruokakerman tarjontaan havaitsin jälleen kerran, ettei koiraa ole karvoihin katsomista. Luulisi, että kerma on tuote, joka ei kaipaa mitään lisäaineita. Totuus tälläkin kertaa on toisenlainen.
Aiemminhan kerma oli
maidosta separoitu. Separaattorihan oli laite, joka erottaa keskipakovoimalla
rasvaisemman osan eli kerman maidosta. Tästä sitten kirnuttiin voita. Järjellä
ajatellen kuohukerma olisi sitä separoinnin lopputuotetta ja ruokakerma/kahvikerma
maidolla laimennettua kuohukermaa.
Tuotevalikoimaa
läpikäydessä osoittautui, että ainoastaan
Arlan kerma on ehtaa tavaraa. Muut kuohukermat (Valion/Pirkka-merkkinen/S-ryhmän Kotimaista-merkkinen)
tarvitsevat karrageenia (stabilointiaine). Karrageenia on joissain
tutkimuksissa epäilty karsinogeeniksi (= aiheuttaa syöpää)*.
Valion kevytkermat (myös
luomu) tarvitsevat sakeuttamisainetta sekä tärkkelystä ja kerma on tehty 10-15%:ksi kevytkermaksi lisäämällä vettä.
Pirkka-merkkiset ja Kotimaista-merkkiset kevyt ja ruokakermat pistävät tästäkin vielä paremmaksi lisäämällä tuotteeseen happamuudensäätöainetta
sekä stabilointi- ja emulgointiaineita.
Stabilointi- ja
emulgointiaineella saadaan aikaan tuote, jossa rakenne pysyy tasaisena.
Happamuudensäätöaine taas lisää säilyvyyttä (=myyntiaikaa).
"Ronttoskermaksi" osoittautui ehdottomasti Kotimaista ruokakerma 15% laktoositon, joka ei
sisällä ollenkaan kermaa vaan sisältö on:
kirnumaito, vesi,
rypsiöljy, osittain kovetettu kasvirasva, stabilointiaineet (E 1442, E 1450, E
412), emulgointiaine (E 472e), rasvaton MAITOJAUHE, maissimaltodekstriini,
sokeri, happamuudensäätöaine (E 332), aromi, väri (E 160a). HUPS!
Miksi ihmeessä tuotteen nimi voi olla kerma, kun se ei sisällä yhtään kermaa? Miten lainsäädäntö sallii näin harhaanjohtavan nimeämisen? Tosin näitä öljyttyjä tuotteita perustellaan rasvan laadulla paremmiksi. Kasvirasva ei todellakaan kovetu ilman kemiallista prosessia ja sekoitus on aina sekoitus. Kermaista makua näistä saa hakea ja siksi niitä käytettäessä maku voi ruoissakin olla erikoinen, tympivä.
PS. Hieno separaattorin kuva on Saloniemen juustolan sivulta (saloniemenjuustola.fi), josta sain käyttöoikeuden kuvaan. Yllätyksekseni juustolan tuotteet olivat lisäaineettomia luomutuotteita siis tolkkua tavaraa - samaa ei voi sanoa kaikista juustoista.
Miksi ihmeessä tuotteen nimi voi olla kerma, kun se ei sisällä yhtään kermaa? Miten lainsäädäntö sallii näin harhaanjohtavan nimeämisen? Tosin näitä öljyttyjä tuotteita perustellaan rasvan laadulla paremmiksi. Kasvirasva ei todellakaan kovetu ilman kemiallista prosessia ja sekoitus on aina sekoitus. Kermaista makua näistä saa hakea ja siksi niitä käytettäessä maku voi ruoissakin olla erikoinen, tympivä.
PS. Hieno separaattorin kuva on Saloniemen juustolan sivulta (saloniemenjuustola.fi), josta sain käyttöoikeuden kuvaan. Yllätyksekseni juustolan tuotteet olivat lisäaineettomia luomutuotteita siis tolkkua tavaraa - samaa ei voi sanoa kaikista juustoista.
*) Lisätietoa asiasta
löytyy mm. ekoodit.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti