Aurinkoa vai puolipilvistä - Kaali-porkkana-ananassalaattia
Yllämainittu salaatti löytyy usein kaupan hyllystä nimellä Aurinkosalaatti. Ainesosat viittaavat perinteiseen kaali-porkkanasalaattiin, jota on maustettu lisäämällä ananasta. Tähän salaattiin on lisätty öljykastike. Coleslaw, joka on hyvin samanlainen salaatti raaka-aineiltaan, sisältää sen sijaan majoneesi-, kermaviili- tai jogurttikastikkeen.
Ja kyllähän tällainen perussalaatti on hyvää ruoan lisäkettä. Itse tehtynä vieläkin maukkaampaa kuin kaupanhyllystä ostettuna, mutta aina ei aika riitä kaikkeen.
Aurinkosalaattia saa kaupasta ainakin Saarioisilta, HK:lta ja S-kaupan Rainbow-merkkisenä. Halvimman ja kalleimman välinen hintaero on huomattava. Kallein maksaa tuplasti enemmän halvimpaan verrattuna. Onko tuotteissa niin paljon eroa, että kalliimpikin tuote on hintansa väärti? Yksiselitteinen vastaus on: kyllä on. Verrattaessa Saarioisten salaattia kahteen muuhun huomaa, ettei tuotteeseen ole tarvittu juurikaan muita kuin perussalaatin raaka-aineita. HK:n ja Rainbow-merkkiseen salaatteihin on sen sijaan lisätty rutkasti aineita, jotka keinotekoisesti parantavat rakennetta ja lisäävät säilyvyyttä (myyntiaikaa) ja jopa lisäävät painoa (vesi).
Valmistusaineita tarkasteltaessa huomaa, että kaikissa kolmessa on valkokaalia, porkkanaa ja ananasta. Eniten kaalia, sitten porkkanaa ja ananasta. Valmistusaineethan on lueteltu suuruusjärjestyksessä tuotepakkauksessa. Aine, jota on eniten, on siis ensimmäinen ja aine, jota on vähiten, on viimeinen.
Aurinkosalaatit erottaakin toisistaan aineet, joita salaattiin on lisätty sakeuttamaan ja lisäämään säilyvyyttä. Kalleimmassa tuotteessa (Saarioinen) on vain yksi lisäaine: säilöntäaine kaliumsorbaatti, HK:n salaatissa on 4 lisäainetta ja Rainbow-merkkisessä 5 lisäainetta.
Lisäaineiden avulla
saadaan tuotteelle pitkä jälleenmyyntiaika ja varmistetaan, että tuote näyttää
hyvältä loppuun asti.
Käytetyt
lisäaineet sinällään ovat sallittuja, mutta maailmalla tehdyissä tutkimuksissa
on löydetty viitteitä lisäaineiden haittavaikutuksista. Lisätietoja voit hakea ekoodit.fi sivustolta,
josta löytyy viittauksia artikkeleihin ja tutkimuksiin kunkin lisäaineen osalta.
Maalaisjärki sanoo, että mitä enemmän aitoja raaka-aineita ja mitä vähemmän lisäaineita - sitä parempi tuote.
Tuotteissa käytetyt lisäaineet:
Happamuudensäätöaine: E330 sitruunahappo
Hapettumisenestoaine: E300 askorbiinihappo
Sakeuttamisaine:
E415 ksantaanikumi
Säilöntäaineet:
E202 kaliumsorbaatti
E211 natriumbentsoaatti (kiistanalainen)
Tässä itse tehty salaatti. Salaattiin on käytetty 350 g valkokaalia, 250 g porkkanaa ja yksi pieni ananasmurskapurkki. Kastikkeeksi on tehty ranskalainen öljykastike, jossa viinietikan tilalla on sitruunaa ja sokerin tilalle lisätty hunajaa. Tästä määrästä tuli "iso" salaatti, josta riittää suuremmallekin porukalle.
Maalaisjärki sanoo, että mitä enemmän aitoja raaka-aineita ja mitä vähemmän lisäaineita - sitä parempi tuote.
Tuotteissa käytetyt lisäaineet:
Happamuudensäätöaine: E330 sitruunahappo
Hapettumisenestoaine: E300 askorbiinihappo
Sakeuttamisaine:
E415 ksantaanikumi
Säilöntäaineet:
E202 kaliumsorbaatti
E211 natriumbentsoaatti (kiistanalainen)
Tässä itse tehty salaatti. Salaattiin on käytetty 350 g valkokaalia, 250 g porkkanaa ja yksi pieni ananasmurskapurkki. Kastikkeeksi on tehty ranskalainen öljykastike, jossa viinietikan tilalla on sitruunaa ja sokerin tilalle lisätty hunajaa. Tästä määrästä tuli "iso" salaatti, josta riittää suuremmallekin porukalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti