sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Mansikkakeitto/-kiisseli - nimikö enne?

Mansikkakeitto/-kiisseli  - nimikö enne?

Mansikkakeitosta tai -kiisselistä tulvii mieleen kuva mansikan tuoksuisesta ja makuisesta,  rakenteeltaan mansikkasosemaisesta punaisesta jälkiruoasta tai välipalasta. Keitto on ohuempaa ja kiisseli taasen kiinteämpää.


Alarivissä vasemmalta Valio ja omatekoinen 11% mansikkaa.
Ylhäällä vasemmalla omatekoinen 8.7% mansikkaa ja K Menu

Hankin kaupasta kaksi mansikkakeittoa: K Menu(sokeriton,1 litran pakkaus)  ja Valion mansikkakeitto (1 litran pakkaus) sekä Pirkka mansikkakiisselin (1 litran pakkaus).Lisäksi valmistin mansikkakeittoa  mansikkamäärillä eli 8,7 % ja 11 %. Nesteenä käytin laimennettua sokeroitua  sekamehua ja saostavana aineena perunajauhoja.
 
Testasimme mansikkakeittojen (Valio, K Menu ja 2 itse tehtyä)) makua, ulkonäköä ja rakennetta asteikolla erittäin huono, melko huono, menettelee, hyvä, erinomainen. Sokeriton K Menu sai erittäin huonon arvion ("karmea"), Valion mansikkakeitto sai arvion menettelee ja itse tehdyt arvion hyvä. Erinomainen tulos olisi edellyttänyt mansikkapitoisuuden nostoa.Siis selvästi mansikasta on pihistetty maistumisen kustannuksella, jos pitoisuus on vain noin 10 %:n luokkaa. Katsaus tuoteselosteeseen paljastaa miten saadaan aikaan pistävä maku, kuvottava tunne, puistatuksia, haalea väri.
Taulukko:  


K Menu
Valio
Pirkka

Mansikkakeitto
Mansikkakeitto
Mansikkakiisseli

sokeriton





vesi
vesi
vesi

mansikkasose 8 %
mansikoita 11 %
täysmehut tiivisteestä

tiivisteestä valm.
sokeri
(omena, rypäle, mansikka

mustaher.täysmehu 2 %
rypäletäysmehutiiviste
seljanmarja)

sakeuttamisaineet
sakeuttamisaineet
sokeri

(muunnettu maissitärkkelys
(muunnettu maissitärkkelys,
mansikkasose

guarkumi)
guarkumi)
sakeuttamisaineet

happamuudensäätöaine
happamuudensäätöaine
(muunnettu peruna-

(sitruunahappo)
(sitruunahappo)
tärkkelys, pektiini,

C-vitamiini
C-vitamiini
ksantaanikumi)

aromi


happamuudensäätöaine

makeutusaineet


(sitruunahappo)

(aspartaami, asesulfaani K


C-vitamiini

väri (E160 a)


aromi





(mansikkaa 8,7 %)








Energia 34 kJ/100 ml
Energia 170 kJ/100 g
Energia 330 kJ/100 ml

8 kcal/100 ml
40 kcal/100 g
77 kcal/100 ml





(sokereita 17 g/100 ml)




Tuotekehittelyä siis riittää ja varmaan lainsäädäntökin vaikuttaa lepsulta  suhteessa nimen käyttöön. 

Itse tehden päästään vain viidellä aineella.  Valmistus aloitetaan lisäämällä kattilaan kylminä vedellä laimennettu sokeroitu sekamehu ja perunajauhot. Mehu voi olla hiukan laimeampaa kuin juomaksi tarkoitettu mehu. Perunajauhoja käytän keittoon 2-3 rkl nestelitraa kohden  ja kiisseliin 4-5 rkl nestelitraa kohden. Seosta kuumennetaan hellalla ja sekoitetaan koko ajan. Saostunut seos saa kuplahdella enintään parin minuutin ajan. Näin lopputulos on sileää ja kirkasta eikä venyvää liisteriä. 
Kotimaiset mansikat soseutetaan sauvasekoittimella ja lisätään valmiiseen saostettuun pohjaan. Mansikkamäärä on noin puolilitraa /1 litra nestettä. Näin tulee nautittavin lopputulos. Niin ja lopuksi kannattaa maistaa, onko makeus sopivaa. 

Jotta nimi olisi enne, sen lupaamaa raaka-ainetta tulee olla kunnolla. Tällöin maku ja rakenneominaisuudet vastaavat kuluttajan mielikuvaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti