Mansikkakeitto/-kiisseli
- nimikö enne?
Mansikkakeitosta
tai -kiisselistä tulvii mieleen kuva mansikan tuoksuisesta ja makuisesta, rakenteeltaan mansikkasosemaisesta punaisesta
jälkiruoasta tai välipalasta. Keitto on ohuempaa ja kiisseli taasen
kiinteämpää.
Alarivissä vasemmalta Valio ja omatekoinen 11% mansikkaa. Ylhäällä vasemmalla omatekoinen 8.7% mansikkaa ja K Menu |
Hankin
kaupasta kaksi mansikkakeittoa: K Menu(sokeriton,1 litran pakkaus) ja Valion mansikkakeitto (1 litran pakkaus)
sekä Pirkka mansikkakiisselin (1 litran pakkaus).Lisäksi valmistin mansikkakeittoa mansikkamäärillä eli 8,7 % ja 11 %. Nesteenä käytin laimennettua sokeroitua sekamehua ja saostavana
aineena perunajauhoja.
Testasimme
mansikkakeittojen (Valio, K Menu ja 2 itse tehtyä)) makua, ulkonäköä ja rakennetta asteikolla erittäin huono,
melko huono, menettelee, hyvä, erinomainen. Sokeriton K Menu sai erittäin
huonon arvion ("karmea"), Valion mansikkakeitto sai arvion menettelee
ja itse tehdyt arvion hyvä. Erinomainen tulos olisi edellyttänyt
mansikkapitoisuuden nostoa.Siis selvästi
mansikasta on pihistetty maistumisen kustannuksella, jos pitoisuus on vain noin
10 %:n luokkaa. Katsaus tuoteselosteeseen paljastaa miten saadaan aikaan pistävä maku, kuvottava tunne, puistatuksia,
haalea väri.
Taulukko:
K Menu | Valio | Pirkka | ||||
Mansikkakeitto | Mansikkakeitto | Mansikkakiisseli | ||||
sokeriton | ||||||
vesi | vesi | vesi | ||||
mansikkasose 8 % | mansikoita 11 % | täysmehut tiivisteestä | ||||
tiivisteestä valm. | sokeri | (omena, rypäle, mansikka | ||||
mustaher.täysmehu 2 % | rypäletäysmehutiiviste | seljanmarja) | ||||
sakeuttamisaineet | sakeuttamisaineet | sokeri | ||||
(muunnettu maissitärkkelys | (muunnettu maissitärkkelys, | mansikkasose | ||||
guarkumi) | guarkumi) | sakeuttamisaineet | ||||
happamuudensäätöaine | happamuudensäätöaine | (muunnettu peruna- | ||||
(sitruunahappo) | (sitruunahappo) | tärkkelys, pektiini, | ||||
C-vitamiini | C-vitamiini | ksantaanikumi) | ||||
aromi | happamuudensäätöaine | |||||
makeutusaineet | (sitruunahappo) | |||||
(aspartaami, asesulfaani K | C-vitamiini | |||||
väri (E160 a) | aromi | |||||
(mansikkaa 8,7 %) | ||||||
Energia 34 kJ/100 ml | Energia 170 kJ/100 g | Energia 330 kJ/100 ml | ||||
8 kcal/100 ml | 40 kcal/100 g | 77 kcal/100 ml | ||||
(sokereita 17 g/100 ml) | ||||||
Tuotekehittelyä siis riittää ja
varmaan lainsäädäntökin vaikuttaa lepsulta suhteessa nimen käyttöön.
Itse tehden päästään vain viidellä aineella. Valmistus aloitetaan lisäämällä kattilaan kylminä vedellä laimennettu sokeroitu sekamehu ja perunajauhot. Mehu voi olla hiukan laimeampaa kuin juomaksi tarkoitettu mehu. Perunajauhoja käytän keittoon 2-3 rkl nestelitraa kohden ja kiisseliin 4-5 rkl nestelitraa kohden. Seosta kuumennetaan hellalla ja sekoitetaan koko ajan. Saostunut seos saa kuplahdella enintään parin minuutin ajan. Näin lopputulos on sileää ja kirkasta eikä venyvää liisteriä.
Kotimaiset mansikat soseutetaan sauvasekoittimella ja lisätään valmiiseen saostettuun pohjaan. Mansikkamäärä on noin puolilitraa /1 litra nestettä. Näin tulee nautittavin lopputulos. Niin ja lopuksi kannattaa maistaa, onko makeus sopivaa.
Jotta nimi olisi enne, sen lupaamaa raaka-ainetta tulee olla kunnolla. Tällöin maku ja rakenneominaisuudet vastaavat kuluttajan mielikuvaa.
Itse tehden päästään vain viidellä aineella. Valmistus aloitetaan lisäämällä kattilaan kylminä vedellä laimennettu sokeroitu sekamehu ja perunajauhot. Mehu voi olla hiukan laimeampaa kuin juomaksi tarkoitettu mehu. Perunajauhoja käytän keittoon 2-3 rkl nestelitraa kohden ja kiisseliin 4-5 rkl nestelitraa kohden. Seosta kuumennetaan hellalla ja sekoitetaan koko ajan. Saostunut seos saa kuplahdella enintään parin minuutin ajan. Näin lopputulos on sileää ja kirkasta eikä venyvää liisteriä.
Kotimaiset mansikat soseutetaan sauvasekoittimella ja lisätään valmiiseen saostettuun pohjaan. Mansikkamäärä on noin puolilitraa /1 litra nestettä. Näin tulee nautittavin lopputulos. Niin ja lopuksi kannattaa maistaa, onko makeus sopivaa.
Jotta nimi olisi enne, sen lupaamaa raaka-ainetta tulee olla kunnolla. Tällöin maku ja rakenneominaisuudet vastaavat kuluttajan mielikuvaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti